Alexandre Lane

En mästare av Cyr Wheel

Alexandre Lane började sin utbildning vid National cirkusskola i Montreal. Han upptäckte Cyr Wheel för över 10 år sedan, när disciplinen var började vinna popularitet i cirkusvärlden. Sedan dess har han inte slutat vidga gränserna för ringens potential. Hans mål är att presentera organiska, symbiotiska föreställningar med sitt hjul. 

Bortom allt representerar hjulet arketypen av smidighet och ren rörelse. Det tillåter honom att intimt röra sig mellan eleganta linjer och originella rörelser. Med denna vision kan han koncentrera sig att utveckla en dramatisk atmosfär som bygger på intensitet och scennärvaro. 

Den inovativa stilen han utvecklat, liksom hans expertis inom Cyr Wheel, tillät honom att arbeta med avdelningen för forskning och utveckling av nya cirkusapparater på Cirque du Soleil. År 2012 bröt han alla gränser i den internationella cirkusfestivalen i Budapest genom att vinna Guld-statyn Pierrot för sin ryska vagga med "Chilly och Fly" och brons Pierrot för sin Cyr Wheel akt "Circonvolution Improbables." Det var första gången i historien som en artist vann två stora priser i en stor festival. Han vann även Alexander Grimailo Studio's pris samt Palazzo Special Prize för "The most artistic in performance and style."

För att fortsätta sin konstnärliga utveckling grundade han ReCircle kollektiv, en grupp oberoende cirkusartister som samlades för att dela en gemensam passion: kreativ forskning runt omkring Cyr Wheel och andra hjulbaserade cirkusdiscipliner. Det kollektiva arbetet tillåter dem genom de olika uppfattningar om varje medlem, att omvandla gränserna mellan artist och hans disciplin, och att utforska människans relation till sitt viktigaste verktyg, hjulet.

Boka